Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Καροτέλαιο:'Ενα λάδι για τα μαλλιά και το δέρμα


Το καρότο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τα καρότα, όχι μόνο για το μαγείρεμα αλλά και ως φαρμακευτικά φυτά.
Η ρίζα των καρότων είναι το βρώσιμο μέρος του φυτού και περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, προ-βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, C και καροτίνη, που είναι η χρωστική ουσία η οποία ευθύνεται για την χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του καρότου.
Το καροτέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.  Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, σε κρέμες μαυρίσματος, σε αντιγηραντικά προϊόντα, στην περιποίηση και ανάπτυξη των μαλλιών, στην επούλωση πληγών γιατί απαλύνει το δέρμα, ειδικά στην περίπτωση εγκαύματος κτλ.
Είναι ένα έλαιο πολύ εύκολο το οποίο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι!

Υλικά
  • 4 μέτρια καρότα
  • Ηλιέλαιο ή λάδι jojoba η σιτέλαιο
  • 2 κάψουλες βιταμίνης 
Παρασκευή
Πλύντε και τρίψτε τα καρότα με ένα καθαρό σφουγγάρι (από το σκληρό μέρος) χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.
Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια ή φέτες ή περάστε τα από τον τρίφτη.
Βάλτε τα σε ένα βάζο και καλύψτε τα με το λάδι. Αφήστε τα σε σκοτεινό μέρος για 20-30 μέρες ανακινώντας τακτικά.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι που το έχετε τοποθετήσει σε ένα καθαρό βάζο και πιέστε με ένα κουτάλι τα καρότα, για να αποσπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι.
Αφήστε το λάδι να κάτσει λίγο. Σε περίπτωση που δείτε κάποιο υγρό, φιλτράρετε το λάδι με ένα φίλτρο του καφέ. Εάν χρειαστεί πετάξτε το κατακάθι, ώστε να πάρετε μόνο καθαρό λάδι.
Μουσκέψτε τις βιταμίνες για 1-2 λεπτά σε νερό ώστε να μπορέσετε να τις τρυπήσετε εύκολα με ένα αιχμηρό αντικείμενο και προσθέστε τις μέσα στο λάδι ανακινώντας καλά.
Χρησιμοποιήστε την ποσότητα που θέλετε, τοποθετώντας την σε ένα σκούρο βαζάκι - μπουκαλάκι και το υπόλοιπο φυλάξτε το στο ψυγείο.
Μη ξεχνάτε να ανακινείτε καλά πριν κάθε χρήση.

Συμβουλή
Όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πεντακάθαρα και αν είναι δυνατόν να τα έχετε αποστειρώσει, ρίχνοντάς τους βραστό νερό και μετά λίγο καθαρό οινόπνευμα.

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Κική!!Πολύ ωραία η συνταγή για το λάδι καρότου!Θα ήθελα μια διευκρίνηση!Πού μπορώ να βρω βιταμίνες?Πρέπει να είναι κάποια συγκεκριμένη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Βιταμίνες βρίσκεις στα φαρμακεία σε μορφή στρογγυλής κάψουλας, σε μπουκάλι (είναι η καταλληλότερη) στα καταστήματα Αρωματοποιίας και Καλλυντικών Πρώτες Ύλες και φυσικά στο διαδίκτυο.
    Βάλε στο google: Αρωματοποιίας και Καλλυντικών Πρώτες Ύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κική.
    Σε αυτή την ωραία συνταγή για καροτέλαιο, υπάρχει καποιος τρόπος να αποφύγουμε το πιθανό μούχλιασμα του ελαίου λόγω του νερού που περιέχουν τα καροτα? Αν τα αφήσουμε να αφυδατωθούν λίγο, ή αν βάλουμε λαδι και τριμμένα καρότα σε ζεστό bain marie να φύγουν τα υγρά?
    Άλλη μια ερώτηση, μπορούμε να σαπωνοποιήσουμε το καροτέλαιο (με την ψυχρη μέθοδο) ή να το προσθέσουμε στο ιχνος? Σε πια περιπτωση θα δωσει χρωμα στο σαπουνι μας ? Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.
    Όταν δεις ότι έχει μαζέψει υγρό στο πυθμένα του βάζου, μεταγγίζεις το λάδι χωρίς το κατακάθι σε νέο βάζο και προσθέτεις τά ίδια ή ακόμα καλύτερα νέα καρότα.
    Προτιμώ τα φρέσκα από τα αφυδατωμένα, γιατί τα καρότα μαυρίζουν σχεδόν αμέσως, εκτός και αν κάποιος είναι ειδικος στην αφυδάτωση τροφίμων.
    Το αν θα το κόψεις ή θα τα τρίψεις, όπως και ποια μέθοδο θα ακολουθείσεις για να πάρεις το καροτέλαιο, εξαρτάται από το χρόνο και τη διάθεση σου.
    Πραγματικά δεν ξέρω αν μπορείς να σαπωνοποιήσεις το καροτέλαιο. Ψάξε το λίγο στο γκουγκλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ'αρχάς συγχαρητήρια για την απίστευτη δουλειά που έχεις κανει η σελίδα σου είναι απίστευτη έχω ήδη χρησιμοποιήσει αρκετές συνταγές απο τις μάσκες προσώπου και ήδη αναμένω με αγωνία τα αποτελέσματα απο το καροτέλαιο! Είχα ξαναγράψει σε άλλο θέμα σου (που ψάχνω εδώ και 1 ώρα να βρώ ποιό ήταν...αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ με τίποτα!!)και επειδή είμαι σίγουρη ότι μου έχεις ήδη απαντήσει αλλά δεν μπορώ να τη βρώ την απάντηση, σε παρακαλώ κάνε μου pleaseee.... τη χάρη και πες μου άλλη μία φορά τη συνταγή για το λάδι με καρπούς από άγρια τριανταφυλλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα.
    Πας στη κατηγορία Λάδια με βότανα και θα βρεις το Λάδι με πέταλα τριαντάφυλλου.
    Η αλήθεια είναι ότι θυμάμαι να έχω ξανασχολιάσει το θέμα, αλλά δεν το βρίσκω πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!έχω δύο ακόμη απορίες..τους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς θα τους σπάσω πρίν τους βάλω στο βάζο με το λάδι ή θα τους βάλω ακέραιους μέσα;και η δεύτερη απορία..οι καρποί που έχει αυτή τη στιγμή το λουλούδι είναι απο το φθινόπωρο.. μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτούς ή πρέπει να περιμένω μέχρι να βγούν οι νέοι της καρποί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα.
    Βασικά πρέπει να είναι αποξεραμένοι. Μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις ολόκληρους, αλλά καλύτερα σπασμένους.
    Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις τους νέους καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πέστε μας και αντιηλιακα σωματος κ προσωπου,κρέμες ή λαδια αν γνωρίζετε τώρα π καλοκαιριάζει....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημέρα!!!!
    σε ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συνταγές!
    τι βάζο θέλουμε? των 250ml?

    ΑπάντησηΔιαγραφή