Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Λάδι με πέταλα τριαντάφυλλου

Το τριαντάφυλλο είναι γνωστό από την αρχαιότητα και είναι ένα από το ωραιότερα ευωδιαστά λουλούδια. Από αυτό παίρνουμε το εξαιρετικό αιθέριο έλαιο και το λάδι τριαντάφυλλου.
Ο Διοσκουρίδης λέγει ότι οι αρχαίοι αποκτούσαν ένα σκεύασμα μυρωδάτο βάζοντας να μουσκέψουν τριαντάφυλλο μέσα σε λάδι ελιάς.
Το λάδι τριαντάφυλλου είναι ένα αρωματικό πλούσιο φυτικό λάδι και μπορεί να φτιαχτεί από τον καθένα, όπως έκαναν κ οι αρχαίοι, βαπτίζοντας δηλ τα πέταλα του τριαντάφυλλου σε ένα φυτικό λάδι. Αν δεν έχετε ανθισμένες τριανταφυλλιές, πουλάνε στα μπαχαροπωλεία αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου για ρόφημα. Επίσης για περισσότερο άρωμα θα πρέπει να προτιμήσετε ένα άοσμο, ελαφρύ λάδι και όχι ελαιόλαδο.
Το λάδι αυτό χρησιμοποιείται σκέτο ή σε κρέμες από όλους τους τύπους του δέρματος για την αναδόμηση της επιδερμίδας (ενυδάτωση, θρέψη, τόνωση ρυτίδες, κοκκινίλες ή ακόμη και για παιδικό έκζεμα) αλλά και για τη μεταξένια υφή που δίνει στην επιδερμίδα.
Δεν πρέπει να το συγχέετε με το αιθέριο. Για να γίνει μια μόνο σταγόνα αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου, χρειάζονται περίπου 30 ροδοπέταλα, για αυτό το λόγο είναι είναι από το ακριβότερα αιθέρια, 1 ml μη αραιωμένο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο κοστίζει γύρω στα 20 - 25 Ε.

Υλικά
100 ml λάδι jojoba ή αμυγδαλέλαιο ή βιολογικό ηλιέλαιο
πέταλα από 6 - 8 τριαντάφυλλου από το κήπο σας
ή 1 φλιτζάνι αποξηραμένα μπουμπούκια
2 κάψουλες βιταμίνες Ε ή 1 ml 

Παρασκευή
Αφαιρείτε απαλά τα πέταλα με τα χέρια σας, προσέχοντας να μη τα τσακίσετε, μετά πλύντε τα και στεγνώστε τα. Το ίδιο κάντε και στα μπουμπούκια. Αποφασίστε ποια απο από τις παρακάτω μεθόδους θα χρησιμοποιήσετε:

  • ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ: Βάλτε το λάδι και τα πέταλα ή τα μπουμπούκια σε ένα αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 20 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα. Την εικοστή μέρα σουρώστε το λάδι με ένα φίλτρο του καφέ ή χαρτί κουζίνας και προσθέστε φρέσκα ροδοπέταλα ή μπουμπούκια και αφήστε το για άλλες τουλάχιστον 20 ημέρες, ανακινώντας πάλι το βάζο μια φορά την ημέρα.
  • ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ: Βάλτε το βάζο με το λάδι και τα πέταλα σε μπεν - μαρί (bain-marie), ανοίξτε τη θερμοκρασία, όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε την, έτσι ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός του νερού και αφήστε το βάζο στο υδρόλουτρο για 3 ώρες. Κλείστε την εστία και αφήστε το λάδι να κρυώσει μέσα στον μπεν μαρί.
Και στις δύο μεθόδους στο τέλος σουρώστε το μείγμα με χαρτί κουζίνα ή με ένα φίλτρο του καφέ.
Τοποθετήστε το σε σκούρο, αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και προσθέστε τη βιταμίνη. Αν χρησιμοποιήσετε κάψουλες, μουλιάστε τις πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό για 1-2 λεπτά. Αν θέλετε
προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο. 
Βάλτε απαραιτήτως ετικέτα με ημερομηνία, γιατί διατηρείται για 1 χρόνο στο ψυγείο ή 6 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χρήση
Πριν από κάθε χρήση ανακινήστε καλά το μπουκάλι, απλώστε λίγο λάδι όπου θέλετε, προσωπικά το χρησιμοποιώ για πρόσωπο και σώμα, κάνοντας ελαφρύ μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.

27 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
    Φτιάχνω το λαδάκι με αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου. Έχω μπερδευτεί όμως,λέτε να ανοίξω και πλύνω τα αποξηραμένα μπουμπούκια;
    Αυτό δεν είναι δυνατόν, θα δυαλυθούν, εξάλου με αυτά φτιάχνουμε τσάι και τα πίνουμε.
    Διευκρινέιστε το μου σας παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Εάν τα τρίψεις ελαφρά στις παλάμες σου ανοίγουν, αλλά πλύνε ολόκληρα τα μπουμπούκια, αμέσως στράγγισε τα, ακούμπησε τα σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και ταμπονάρησε τα μπουμπούκια. Βάλτε τα σε μια καθαρή πετσέτα, σκεπασέ τα και άφησε τα να στεγνώσουν καλά. Είναι έτοιμα για χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα. Εψαχνα να αγορασω λαδι τριανταφυλλου και βρηκα την "συνταγη" σας. Αυτα που πουλανε ειναι λαδια Αγριου τριανταφυλλου. Μηπως γνωριζετε αν εχουν διαφορα μεγαλη ως προς της ιδιοτητες απο το λαδι απλου τριανταφυλλου που μπορω να φτιαξω και εγω?
    Επισης, αν σε καποιο λαδι βαση ριξω αιθεριο ελαιο τριανταφυλλο θα εχει διαφορα απο το να φτιαξω λαδι με τριανταφυλλο? Ποιο ειναι καλυτερο?
    Αν χρησιμοποιουμε τα λαδια σε νωπο δερμα, ενυδατωνεται καλυτερα απο οτι σε στεγνο δερμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.
    Η διαφορά τους δεν είναι μεγάλη, αλλά και συ μπορείς να φτιάξεις λάδι με άνθη άγριας τριανταφυλλιάς.
    Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου είναι ίσως το πιο ευεργετικό από τα αιθέρια έλαια και σαφώς ανώτερο ως προς τις ιδιότητες, από το λάδι τριαντάφυλλου.
    Φυσικά και μπορείς να το αναμείξεις με κάποιο λάδι βάσης, αλλά με το λάδι τριαντάφυλλου θα έχει τις ιδιότητες του του φυτού, συν τις ιδιότητες του λαδιού που θα χρησιμοποιήσεις σαν βάση, επίσης θα έχουν περίπου και την ίδια μυρωδιά.
    Το λάδι σε νωπό δέρμα ενυδατώνει καλύτερα την επιδερμίδα, αν έχει προσέξει κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα που περιέχουν λάδι με νερό μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω για την αμεση απαντηση!
    Απο οσα διαβασα το λαδι αγριοτριανταφυλλιας ειναι παρασκευασμενο απο απευθειας εξαγωγη λαδιου απο τον καρπο αγριας τριανταφυλλιας μιας ειδικης ποικιλιας. Ισχυει αυτο η απλα "βαπτιζουν" πεταλα σε βασεις και δεν αναφερουν το ελαιο βασης καθολου?
    Δηλαδη αν εγω αναμιξω λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο τριανταφυλλο σε αμυγδαλελαιο, θα εχω ενα λαδι ανωτερο στις ιδιοτητες απο το σκετο λαδι τριανταφυλλου?
    Απλα γενικα ρωταω αν ειναι ανωτερες λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο σε μια βαση απο ενα λαδι στο οποιο εχουμε βαπτισει ενα φυτο.
    Μηπως γνωριζετε αν ενυδατωνουν καλυτερα και οι ενυδατικες κρεμες του εμποριου σε νωπο δερμα οπως γινετε με το λαδι η εκεινες πρεπει να τις βαζουμε μονο σε στεγνο δερμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα.
    Κοίτα βασικά πρέπει να ισχύει αυτό που λένε κ αν δεν κάνω λάθος λες για τη ρόζα μοσκάτα.
    Την έχω δοκιμάσει, καλή ήταν αλλά ακριβή και έκανε την ίδια δουλειά (σε μένα) με το σκέτο λάδι τριαντάφυλλου.
    Τώρα, αν κάποιο λάδι βάσης με μερικές σταγόνες αιθέριο τριαντάφυλλου είναι ανώτερο από το σκέτο λάδι τριαντάφυλλου, εξαρτάται από το λάδι βάσης και τη ποσότητα του αιθέριου.
    Γενικά σου λέω ότι σε 50ml λάδι βάσης οι σταγόνες αιθέριου είναι 15 - 20. Το αιθέριο έλαιο όμως τριαντάφυλλο είναι πανάκριβο.
    Γενικά όμως τα αιθέρια είναι ανώτερα από τα εκχυλισμένα λάδια, ο σκοπός είναι τα συνδιάσεις έξυπνα και σωστα.
    Περισσότερη ενυδάτωση σε νωπό δέρμα προσφέρουν όλες οι κρέμες, είτε σπιτικές, είτε εμπορίου (προσοχή όμως στα συστατικά τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι καλυτερα να χρησιμοποιησω το λαδι τριανταφυλλου μονο του? Πριν απο την ενυδατικη μου ως ορό ή πανω απο την κρεμα μου για να συγκρατησει καλυτερα την υγρασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα.
    Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο του σε νωπό δέρμα κάνοντας απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί, αλλά τώρα που έχει αρκετή ηλιοφάνεια, καλό είναι να το χρησιμοποιείς μόνο του κυρίως το βράδυ.
    Επίσης μπορείς να το βάλεις κάτω από την ενυδατική ή αντηλιακή σου κρέμα.
    Κάνε μερικές δοκιμές να δεις τι ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σου.
    Αν χρησιμοποιήσεις λάδι και κρέμα, το λάδι να είναι σε ελάχιστη ποσοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Εχω διαβάσει ότι το λάδι από εκατόφυλλο τριαντάφυλλο(rosa centifolia) αποχρωματίζει κ τελικά εξαλείφει τις πανάδες. Ισχύει κ για το λάδι με πέταλα τριαντάφυλλου αυτό? Μπορώ να το βάζω στις πανάδες μου κάθε βράδυ?? ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου μπορώ να πω ότι κάνει γενικώς πολύ καλή δουλειά.
      Τα λάδια τριαντάφυλλου θέλουν περισσότερη υπομονή για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσει.

      Διαγραφή
  10. καλησπερα!αν το κανω με ελαιολαδο θα γινει το ιδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια μπορώ να το κάνω με ελαιόλαδο φυτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια μπορώ να το κάνω με ελαιόλαδο φυτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ φτιάχνω λαδάκι με ροδέλαιο, αργκάν, βερυκοκέλαιο, σπαθόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο και μαύρη πεύκη. Προσθέτω μέσα και πρωτείνες μεταξιού με τζελ αλόης και ομογενοποιώ. Ακούγονται πολλά ξέρω :-D αλλά παρ' όλο που έχω λιπαρό δέρμα, δεν με εχει ενοχλήσει ή επιβαρύνει στο παραμικρό. Δεν είναι όλα τα δέρματα ίδια βέβαια και ούτε και θα πρότεινα τόσα λάδια σε ένα μείγμα, αλλά στον εαυτό μου το πείραμα έπιασε ευτυχώς, και δεν έχω θέμα. Επειδή τα βράδια βάζω τρετινοίνη για αντιγήρανση, με έχει σώσει απο την ξηρότητα και τον ερεθισμό. Σαν κουρασμένη μαμά τριών αγοριών, με έχει βοηθήσει τρομερά μαζί με την Άρνικα σε μελανιές και συγκάματα. Το χρησιμοποιώ σε εγκαύματα, τριχόπτωση και γενικά μάσκες μαλλιών αν βάλω και δαφνέλαιο, ραγάδες, κυτταρίτιδα, αφυδατωμένα νύχια και σκασμένα απο τις δουλειές χέρια, και γενικά... για τα πάντα. Με απασχολούσε πάντα το εξής όμως, και θα ήθελα την γνώμη σου. Οτιδήποτε μπαίνει στο δέρμα μας, πρέπει να έχει ένα άλφα μοριακό βάρος για να μπορέσει να ταξιδέψει στο δέρμα μας πιο βαθιά έτσι; Τα συνθετικά καλλυντικά δεν υποτίθεται οτι σαν καλλυντικά επεξεργασμενα το επιτυγχάνουν αυτό καλύτερα απο τα σπιτικα; Με έχει απασχολήσει πολύ αυτό. Υπέροχο μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Σύμφωνα με τους γιατρούς τα καλλυντικά δεν εισέρχονται βαθιά στο δέρμα, το έχω διαβάσει και γω. Υπάρχει όμως ένα όμως, τόσο καιρό βάζω στο δέρμα μου σπιτικά καλλυντικά και βλέπω ότι με βοηθούν, εγώ έχω αλλεργία στα περισσότερα έτοιμα καλλυντικά, εσύ κάνε τα πειράματά σου και αποφάσισε τι θα πράξεις.

      Διαγραφή
    2. Μπορείτε να μου πείτε πως παρασκευάζετε όλα αυτα τα λάδια; ενδιαφέρομαι και για το ποσοστό που χρησιμοποιείτε. Μου άρεσε που μπορουν να χρησιμοποιηθούν και απο παιδιά!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα πολύ χρήσιμο το άρθρο σου,είναι εύκολο να μου γράψεις πώς μπορώ να παρασκευάσω και αιθέραιο έλαιο τριαντάφυλλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Ασύμφορο, βασικά θες αποστακτήρα, καλύτερα να αγοράσεις.

      Διαγραφή
  15. Γεια σας!θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να φτιάξω έλαιο από καρπό κυνόροδου και με ποιον τρόπο.
    Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΙ ΕΓΩ...???ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ.

      Διαγραφή
    2. Εχω βρει αυτό,Αν το δοκιμάσει κάποιος,να μας πει!
      http://crazysafari.ru/healthy-food/zdorovoe-pitanie/shypovnik

      Διαγραφή
  16. καλησπέρα σας. στα υλικα αναφέρεται και την βιταμίνη Ε. επειδή είμαι αρχάρια σε αυτό, θα ήθελα να μου πείτε πότε να την προσθέσω. πριν σουρώσω το λάδι με τα πέταλα ή δεν έχει σημασία πότε να το βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας.θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να φτιάξω λαδακια όπως ..βερυκοκελαιο,αργκάν,φυκια, αβοκαντο,μανταρίνι?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή