Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας είναι ένα είδος μύκητα (Saccharomyces cerevisiae), που παράγεται από την καλλιέργεια του  σε βύνη κριθαριού για την παρασκευή μπύρας. 
Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, αρτοποιία, μαγειρική, ως συμπλήρωμα διατροφής, στην ομορφιά κτλ.
Η μαγιά μπύρας περιέχει υψηλό αριθμό των νουκλεϊκών οξέων, απαραίτητα για την ανάπτυξη των κυττάρων, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες Β, αμινοξέα (Λυσίνη, Τρυπτοφάνη, Λευκίνη, Γλυκίνη, Σπαρτικό οξύ, Μεθιονίνη), μεταλλικά άλατα (Φώσφορος, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγγάνιο, Σελήνιο, Ιώδιο, Ψευδάργυρος, Χρώμιο)

Η μαγιά μπύρας στη υγεία:
  1. Όντας μια εξαιρετική πηγή χρωμίου, βασικό ιχνοστοιχείο το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
  2. Περιέχει μια οργανική ένωση που ονομάζεται παράγοντας ανοχής γλυκόζης (GTF), η οποία βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Μελέτες σε διαβητικούς ασθενείς έδειξαν μείωση μέχρι και 30% στις τιμές σακχάρου λόγω του χρωμίου, το οποίο αποδεδειγμένα ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι χορτοφάγοι συχνά επιλέγουν την μαγιά μπύρας σαν κορυφαίο διατροφικό συμπλήρωμα, μιας και ο αποκλεισμός του κρέατος προκαλεί πτώση των επιπέδων των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  3. Η μαγιά μπύρας είναι πλούσια σε σελήνιο, που ενισχύει την ανοσία του σώματος ιχνοστοιχείο, γνωστό για την αποτελεσματική συμβολή του στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και των αντισωμάτων. Επίσης το σελήνιο ενσωματώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό με έναν μεγάλο αριθμό ζωτικών πρωτεϊνών, που ονομάζονται σελήνιο-πρωτεΐνες (selenoproteins), μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: 
    • υπεροξειδάσες (peroxidises), οι οποίες έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
    • αποϊωδιονάσες (deiodinases), οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή δραστικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης (active thyroid hormone), βοηθώντας την αποτελεσματική λειτουργία του θυρεοειδούς.
    • πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA.
  4. Η μαγιά μπύρας, έχει επίσης προταθεί ως φυσικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της γονιμότητας, κυρίως στους άνδρες.
  5. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν το μεταβολισμό, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος, στη κυτταρική ανάπτυξη, καθώς και στην υγιή επιδερμίδα και στους μυς. Οι διαφορετικές επιμέρους δράσεις του κάθε συστατικού του συμπλέγματος των βιταμινών Β της μαγιάς είναι:
    • Β-1 ή θειαμίνη: βελτιώνει τη διάθεση, την υγεία της καρδιάς και το μεταβολισμό των υδατανθράκων.     
    • Β-2 ή ριβοφλαβίνη: προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και βοηθά στην πρόληψη της ημικρανίας και του καταρράκτη.
    • Βιταμίνη Β-3 ή νιασίνη: βοηθά την απελευθέρωση της ενέργειας από τα θρεπτικά συστατικά της διατροφή, παίζει ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα.
    •  Β-6 ή πυριδοξίνη: βοηθά την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να ελαφρύνει τα συμπτώματα του άσθματος. 
    •  Χολίνη: είναι μια ένωση η οποία είναι απαραίτητο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Χωρίς αυτή κανένα κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά, εμπλέκονται στο μεταβολισμό και τη μεταφορά των λιπιδίων από το συκώτι.
    •  Βιταμίνη Β7 ή βιοτίνη: βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδρογονάνθρακες. Είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.
    •  Βιταμίνη Β9 ή φυλλικό οξύ: Είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη καθώς βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Διευκολύνει το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας.
  6. Η υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών που περιέχει καλύπτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την κατασκευή και επισκευή ιστών, οστών, μυών και χόνδρων, καθώς και την παραγωγή ενζύμων και ορμονών.
  7. Βοηθά στη σωματική κόπωση. 
  8. Τονώνει και ενισχύει το μυϊκό σύστημα και ανακουφίζει από τις κράμπες λόγω του μαγνησίου που περιέχει. 
  9. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα, τις χρόνιες διάρροιες μιας και βελτιώνει την εντερική χλωρίδα. 
  10. Αντιμετωπίζει τις χρόνιες δυσπεψίες. 
  11. Ενισχύει το νευρικό σύστημα, εξαιτίας της χολίνης και του συμπλέγματος της βιταμίνης Β που περιέχει. 
  12. Χορηγείται σαν συμπλήρωμα διατροφής σε δίαιτες αδυνατίσματος. 
  13. Επιδρά θετικά σε απλές μορφές αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει.
Παρενέργειες
Η μαγιά μπύρας δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, αλλά μπορεί να προκαλέσει, κυρίως η νωπή, στομαχικές διαταραχές,  ή φούσκωμα σε ορισμένους ανθρώπους. Αν αποφασίσετε να πάρετε μαγιά της μπύρας ως συμπλήρωμα διατροφής, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα της, σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων, για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί.
Προσοχή
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την πάρετε σαν συμπληρώματα και ιδιαίτερα αν έχετε διαβήτη ή υπογλυκαιμία, αρθρίτιδα, Candida, υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αλλεργία στη μούχλα ή πενικιλίνη.

Η μαγιά της μπύρας στην ομορφιά
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη φυσική εμφάνιση αφού βελτιώνουν την καλή εμφάνιση του δέρματος με ωφέλιμη δράση σε περιπτώσεις ακμής και άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η σμηγματόρροια. Επίσης βοηθούν στην καλή υγεία των νυχιών και των μαλλιών, που τα τονώνει και τα βοηθά να διατηρούν τη λάμψη του, επίσης μειώνουν την τριχόπτωση.
Συστατικά της μαγιάς μπύρας περιέχονται σε  πολλά καλλυντικά, ενώ υπάρχουν και πολλές συνταγές, οι οποίες χρησιμοποιούν την μπύρα ως ένα από τα βασικά συστατικά τους, για να παρασκευάσουν μάσκες ομορφιάς, που δίνουν στιλπνότητα, λάμψη και ελαστικότητα στα μαλλιά, νύχια και δέρμα.
Μπορείτε να βρείτε τη μαγιά μπύρας σε φαρμακεία, καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, καταστήματα μπαχαρικών, εκτός από την νωπή, σε μορφή λεπτών κόκκων- σκόνης και σε ταμπλέτες.

Πηγές:
livestrong.com/brewers-yeast/
my-personaltrainer.it/nutrizione/lievito-birra.html 
greekmoney.gr/index.php/permalink/7007.html
eufic.org/article/el/diet-related-diseases/cancer/artid/Chromium-in-the-diet-greek/
eufic.org/article/el/diet-related-diseases/cancer/artid/Selenium-in-the-Diet/
wisegeek.com/what-are-the-different-uses-of-brewers-yeast.htm

9 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΨΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΡΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ.ΣΕ ΝΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΡΕΜΑΣ 50 ΜL ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΑΓΙΑ ΜΠΥΡΑΣ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΚΙΘΙΝΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Υπάρχει και σκόνη μαγιά μπύρα, αλλά άν έχεις ταμπλέτες ή τις κοπανάς να γίνουν σκόνη και παίρνεις την ποσότητα που χρειάζεσαι ή τις μουλιάζεις στο υγρό της κρέμας σου (ανθονερο, απεσταγμένο νερό κτλ).
    Σε 50 ml κρέμας 1 τέτοια κάψουλα είναι υπέρ αρκετή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορει να μπει και σε σπιτικη κρεμα μαλλιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλαδη δεν "σκοτωνεται" ο μυκητας οταν ενωθει με αλλα υλικα και μεινει για καιρο μεσα σε ενα βαζακι?ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπέρα, παρακαλώ διορθώστε παραπάνω σε δυο σημεία την λέξη υδρογονάνθρακες σε υδατάνθρακες. Οι πρώτοι είναι το πετρέλαιο ενώ οι δεύτεροι αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Προφανώς στους υδατάνθρακες αναφερόσουν στις βιταμίνες Β1 και Β7 για την ενίσχυση του μεταβολισμού τους από τον οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή