Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Λάδι και Bάμμα κισσού κατά της κυτταρίτιδας

Ο κισσός ήταν γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και ονομαζόταν «Διονύσιον», γιατί ήταν αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο. Οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν με κισσό τα αγάλματα του Διονύσου, τους ποιητές και τους πότες, επειδή τον θεωρούσαν σύμβολο της αθανασίας και αντίδοτο για τον πονοκέφαλο από τη μέθη. Σε ορισμένες τελετές έδιναν στο Διόνυσο και το επώνυμο «Κισσός», επειδή όταν ήταν μωρό του φορούσαν ένα στεφάνι από κισσό. Εκτεταμένες αναφορές στον κισσό κάνει ο Θεόφραστος στο έργο Περί Φυτών Ιστορία, καθώς επίσης και ο Διοσκουρίδης, που τον θεωρεί πανάκεια για πολλές ασθένειες.
Το γνωστότερο στην Ελλάδα είναι ο κοινός κισσός (Hedera helix), είναι αειθαλές αναρριχώμενος φυτό με πράσινα δερματώδη φύλλα και κίτρινες ως πράσινες ταξιανθίες και φτάνει σε 20 μέτρα ύψος. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην εσωτερική χρήση του γιατί ανήκει στα δηλητηριώδη φυτά.
Τα φύλλα του έχουν αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιοιδηματικές ιδιότητες και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δερματίτιδες, άτονα έλκη, εγκαύματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, και ρευματικούς πόνους. Άλλη μια επίσης σημαντική ιδιότητα του κισσού είναι ότι μπορεί να λιώσει το λίπος, να μειώσει την κυτταρίτιδα και να συστέλλει τα αγγεία.

Υλικά για το λάδι
100 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
φύλλα κισσού, ώστε να γεμίζσουν μισό βάζο των 100 ml
2 κάψουλες βιταμίνη Ε ή  1 ml
Παρασκευή
Πλύντε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του κισσού, τοποθετώντας τα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και καλύψτε τα με το λάδι.
Για να φτιάξετε το λάδι, χρησιμοποιήσετε μια από τις παρακάτω μεθόδους, πάντα με αποστειρωμένα σκεύη:
  • ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ: Βάλτε το λάδι και τα φύλλα του κισσού σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 50 - 60 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα.
  • ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ: Βάλτε το βάζο με το λάδι και τον κισσό σε μπεν - μαρί (bain-marie), στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και όταν αρχίσει το νερό να βράζει σε μέτρια για 3 ώρες, μετά κλείστε την εστία και αφήστε το λάδι να κρυώσει μέσα στον μπεν μαρί.
Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, στο τέλος σουρώστε το μείγμα με χαρτί κουζίνα ή με ένα φίλτρο του καφέ.
Τοποθετήστε το σε σκούρο, αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και προσθέστε τις βιταμίνες. Αν χρησιμοποιήσετε κάψουλες, μουλιάστε τις πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό για 1-2 λεπτά.
Βάλτε απαραιτήτως ετικέτα με ημερομηνία, γιατί διατηρείται για 1 χρόνο στο ψυγείο ή 6 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Υλικά για το βάμμα
100 ml ξύδι
25 γραμμάρια φύλλα κισσού
Παρασκευή
Πλύντε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του κισσού, τοποθετώντας τα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και καλύψτε τα με το ξύδι. 
Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 50 - 60 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα.

Πηγή:  
votana-olympos
wikipedia

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα.θέλω να ρωτήσω εσείς προσωπικά έχετε φτιάξει ΛΑΔΙ κισσου γιατί κάπου διάβασα ότι ειναι τοξικό και καλύτερα να ειναι αποξηραμένα για να μην πάθουμε τίποτα.ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Τοξικοί, από ότι ξέρω, είναι οι καρποί του κισσού.
    Τα φύλλα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις φρέσκα είτε αποξεραμένα, όμως ισχύει ότι τα περισσότερα βότανα είναι τοξικά, όταν όμως αποξεραθούν χάνουν την τοξικότητα τους και είναι ασφαλή. Για να είσαι λοιπόν 100% σίγουρη χρησιμοποιήσε αποξηραμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere.
    Short but very accurate information… Thanks for sharing this one.

    A must read article!

    Feel free to surf to my webpage: Raised Beds Coupon Code ()

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω λάδι κισοού για την αντιμετώπιση της κυτταρλιτιδας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα αστο για μετά, μπορεί να υπάρχει και κάποια ουσία που δεν έχει εντοπιστεί, γιατί να το ρισκάρει ς?

      Διαγραφή