ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Λάδι Αχιλλαίας ή Αχιλλείας

Το φυτικό λάδι της αχιλλαίας ή αχιλλείας, Achillea Millefolium - Common Yarrow, προέρχεται από εκχύλιση των ανθών του φυτού. Είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 
Βοηθά στην ακμή, ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κιρσούς και φλεβίτιδες.
Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση των μελανών κηλίδων και πανάδων στα χέρια και πρόσωπο. Κάνει καλό στο δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος.
Έχει έντονη αναπλαστική δράση πράγμα που του δίνει την ικανότητα να επουλώνει τις ραγάδες, όπως επίσης επουλώνει αργά, αλλά σίγουρα, φλεγμονώδεις πληγές, κοψίματα, σκασμένα χέρια και έλκη χωρίς να αφήνει σχεδόν κανένα σημάδι.
Είναι επίσης τονωτικό και μαλακτικό για το δέρμα της κεφαλής, με διεγερτική δράση στην τριχοφυΐα και πιθανώς να αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και την φαλάκρα.
Η αχιλλαία θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά βότανα, αφού θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες.

Υλικά
1/2 κούπα ξηρά φύλλα και άνθη αχιλαίας
2 κούπες φυτικό λάδι (ελαιόλαδο, σιτέλαιο, λάδι καρύδας κτλ.)
2 κάψουλες βιταμίνη Ε

                                                                                  Παρασκευή
Πλύντε, στεγνώστε το φυτό και αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, κόψτε τα σε μικρότερα.
Βάλτε την αχιλλεία σε ένα γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο  και προσθέστε το λάδι, ώστε να καλύπτονται πλήρως το φυτό.
Αφήστε το λάδι σε φωτεινό μέρος για 50-60 ημέρες ανακινώντας ανά τακτά διαστήματα.
Σουρώστε το με ένα τούλι πιέζοντας καλά με καθαρά χέρια και τοποθετήστε το σε ένα μικρότερο βάζο προσθέτοντας τη βιταμίνη.
Η πιο σύντομη παρασκευή του λαδιού είναι η εν θερμώ. Βάλτε το βάζο, που περιέχει το λάδι και το φυτό, κλειστό σε μπεν - μαρί και χαμηλώστε τη θερμοκρασία, όταν αρχίσει να βράζει το νερό. Πρέπει να μείνει για 3 ώρες μέσα στο υδρόλουτρο. Μετά κλείστε την εστία, χωρίς να μετακινήσετε το σκεύος και αφήστε το να κρυώσει μέσα στο μπεν - μαρί. Τέλος προσθέστε τη βιταμίνη Ε για συντηρητικό.
Διατηρείται για 6 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και για 1 χρόνο στο ψυγείο.

Προσοχή   
  • Προκαλεί φωτοευαισθησία. 
  • Σε μερικά άτομα  με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για θεραπεία σε παιδιά.
  • Δεν συνιστάται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου