Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Βαλσαμέλαιο το θαυματουργό



Ήταν γνωστό ως Υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, Υπερικός ή Βάλσαμο και στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort. Τα φύλλα αυτού του φυτού είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί. Τα πέταλα, συνήθως κίτρινα-πορτοκαλί.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γίνονταν από τα σπαθιά, για αυτό κι η ονομασία του σπαθόχορτο.
Το Βαλσαμέλαιο είναι επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι είτε σαν λοσιόν. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλυντικές κρέμες λόγω των ιδιοτήτων του.

Υλικά
  • 100 ml Ελαιόλαδο
  • Βαλσαμόχορτο
  • Βιταμίνη Ε
Παρασκευή
  1. Πλένετε το βότανο και το αφήνετε να στεγνώσει πάνω σε μια πετσέτα, που ανανεώνετε κατά τακτά διαστήματα ώστε να στεγνώσει πιο γρήγορα.
  2. Αποστειρώστε με οινόπνευμα ένα βάζο και γεμίστε το μέχρι την μέση περίπου με τα άνθη του φυτού (αν είναι δυνατόν φρεσκοκομμένο).
  3. Προσθέστε αγνό ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ΒΙΟ, καλύπτοντας το φυτό.
  4. Αφήστε το σε φωτεινό μέρος για 50 - 60 ημέρες, μετά σουρώστε το με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτιάξετε το βαλσαμέλαιο
  1. Βάλετε το στον ήλιο για 50 - 60 μέρες. Αν το βάλετε σε εξωτερικό χώρο, καλό είναι το βράδυ να το βάζετε στο σπίτι. Επίσης να θυμόσαστε να το ανακινείτε τακτικά. Το λάδι θα πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα.
  2. Βάζετε το βάζο με τα υλικά σε μπεν μαρί και χαμηλή θερμοκρασία (70 βαθμούς Κελσίου) και αφήστε το τουλάχιστον για 3 ώρες.  
Σουρώστε το λάδι με ένα τούλι ή γάζα, προσθέστε 2 κάψουλες βιταμίνη Ε και φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και για 1 χρόνο στο ψυγείο.
Προσοχή!!!
Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση-φωτοευαισθησίας και φωτο-δερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως.

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Μπορώ να το βρώ κάπου φρέσκο και χωρίς συντηρητικά? Διότι, απότι βλέπω χρειάζεται 2 χρόνια για να είναι έτοιμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Δυο μήνες χρειάζεται το πολύ με τη μία μέθοδο, όχι 2 χρόνια, με την άλλη μέθοδο μερικές ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν βρεθείτε στο Μπατσί της Άνδρου μπορείτε να προμηθευτείτε αγνό βαλσαμέλαιο απο τον Συνεταιρισμό Γυναικών στην πλατεία. Μόλις 2€ το μπουκαλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας! Το βαλσαμόχορτο πρέπει να είναι φρέσκο ή αποξηραμένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φρέσκο.Θα το βρεις Μάιο με Ιούνιο και στους αγρούς που φυτρώνει μόνο του αλλά και να το αγοράσεις.

      Διαγραφή
  5. το βαλσαμέλαιο από το Μπατσί είναι τέλειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΙΚΗ .ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ.ΜΠΡΑΒΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ .ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΟΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΙΡΣΟΥΣ.ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΟΥ ΑΥΤΟ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΠΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΙΡΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οταν λετε οτι δεν κανει η εκθεση σε φως μετα την χρηση,εννοειτε στον ηλιο ή και στο ηλεκτρικο φως(λαμπες,κινητο κτλ);;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο...'γιατρος'...δεν εχει ιδεα απο αυτα κ ουτε καν απο τον τροπο να θεραπευει γενικοτερα.απορω [ενω ξερω την απαντηση] γιατι σε καθε αρθρο αναφερουμε την ανοησια [δεν αναφερομαι στην συγκεκριμενη κυρια.γενικα μιλαω] 'να παρετε τη γνωμη του....γιατρου'.για ποιο πραγμα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;τι αποψη μπορει να εχει καποιος για κατι που δεν το εχει ξανακουσει;;;;;τι νομιζετε οτι ειναι ο γιατρος;παντογνωστης;ενας ασχετος ειναι που εχει μαθει [οχι ολοι ευτυχως] να σκεφτεται γραμμικα.ειδικα στην Ελλαδα οπου μας λενε μολις πρωτομπουμε στο πανεπιστημιο οτι ειμαστε ....θεοι πλεον!καντε ενα κοπο κ μπειτε στο ιντερνετ κ ψαξτε ποια ειναι τα μαθηματα της ιατρικης.ρωτηστε κ εναν ειλικρινη γιατρο κ θα σας πει οτι το ενενηντα τοις εκατο των μαθηματων ειναι αχρηστα σε σχεση με την θεραπεια.γνωσεις γνωσεις γνωσεις Α ΧΡΗ ΣΤΕΣ!αλλου ειναι η θεραπεια κ φυσικα οχι στη χημεια.[εκτος απο καποιες περιπτωσεις συγκεκριμενες που αποτελουν το δεκα τοις εκατο των περιπτωσεων που χρειαζονται παρεμβαση κ ειναι συγκεκριμενες].μη βιαστει καποιος να μιλησει για χειρουργικη σε οξειες καταστασεις γιατι ειναι μεσα σε αυτες που αναφερω ως 'συγκεκριμενες'.αν αναρωτηθει καποιος ποιος ειναι ο ομιλων κ πριν βιαστει να πει καποια 'εξυπναδα' σας λεω οτι ειμαι γιατρος ΚΑΙ με ειδικοτητα ο οποιος εχει εγκαταλειψει αυτον τον τροπο....'θεραπειας' κ εχω σπουδασει αρκετα απο τα υπολοιπα τεσσερα συστηματα ιατρικης [πληρη συστηματα ειναι].γιατι αυτα θεραπευουν.για ευνοητους λογους δεν λεω ονομα η αλλα στοιχεια.παρτε την γνωση αυτη ως πληροφορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή