Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σαπούνι σοκολάτας


Για πολλούς αιώνες, οι παλαιότερες γενιές έφτιαχναν το δικό τους σαπούνι χρησιμοποιώντας αγνά υλικά και διατηρώντας έτσι την παραδοσιακή κληρονομία που κρατάει τις ρίζες της από την αρχαία Ελλάδα.
Δυστυχώς ελάχιστα νοικοκυριά πια μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν  σαπούνι. Γι αυτό λοιπόν σήμερα θα φτιάξουμε μια πολύ πιο εύκολη εκδοχή παρασκευής σπιτικού σαπουνιού.
Θα χρησιμοποιήσουμε μια πλάκα άσπρου σαπουνιού από ελαιόλαδο, τύπου Μασσαλίας και έτσι θα έχουμε ένα υπέροχο, ενυδατικό και μαλακτικό σαπούνι προσώπου-σώματος με αγνά υλικά.

Υλικά
  • 100 γρ. άσπρο σαπούνι τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1/4 κούπα ζουμί από χόρτα βουνού ή αφέψημα χαμομηλιού.
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.γ. ρυζάλευρο
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 σοκολάτα υγείας
  • 1 πακέτο ζελατίνη σε σκόνη
  • 10 σταγόνες πρόπολη
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή 1 κ.γ. από την κολόνια σας
Παρασκευή
Διαλύστε τη ζελατίνη στο ζουμί των χόρτων.
Βάλτε το τριμμένο σαπούνι και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με το ζουμί χόρτων και ζελατίνας, σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να λιώσουν, έχοντας το σκεύος σκεπασμένο και ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
Όταν λιώσει, προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός της πρόπολης και του αιθέριου ελαίου. Αυτά θα τα βάλατε όταν η μάζα γίνει χλιαρή προς κρύα. Ανακατεύετε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Λαδώστε τη φόρμα που θα βάλετε το μείγμα ή ακόμα καλύτερα καλύψτε την με μεμβράνη. Κατόπιν ρίξτε το σαπούνι μέσα, σκεπάστε το με χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα ( Ο φούρνος της κουζίνας κάνει μια χαρά).

Αφήστε το μερικές μέρες (20-30) να σκληρύνει. Όταν ακουμπήσετε το δάκτυλό σας στο σαπούνι και αφήνει μόνο ένα ελαφρύ σημάδι, τότε μπορείτε να το ξεφορμάρετε, σε μια λαδόκολλα.
Αν το βάλετε σε μεγάλη φόρμα θα πρέπει, αφού ξεφορμαριστεί να κοπεί σε φέτες και να το αφήσετε να στεγνώσει πάλι για 4-6 εβδομάδες.
Για αυτό το λόγο, προτίμησα την τελευταία φορά που έφτιαξα σαπούνι, τις φορμίτσες για τα μπισκότα. Έστρωσα τις φορμίτσες σε μια λαδόκολλα και τις γέμισα με το σαπούνι, πιέζοντας με το χέρι μου, ώστε να διανεμηθεί ομοιόμορφα το υλικό. Το σκέπασα με ένα βαμβακερό πανί και το άφησα στην ησυχία του μέχρι να ξεραθεί.

Συμβουλή
Αν χρησιμοποιήσετε αφέψημα χαμομηλιού, αλέστε το φυτό στο μπλέντερ και βράστε για 3 λεπτά σε 1/4 της κούπας νερό. Μετά μη το σουρώσετε, ρίξτε το, όπως είναι στο σαπούνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου