Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αλόη Βέρα (Aloe Vera)

Αλόη γνήσια (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τα Κανάρια Νησιά και το Πράσινο Ακρωτήρι. Μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα και συναντάται ευρέως στην Αφρική και άλλες άνυδρες περιοχές.
Φτάνει γύρω στα 60 έως 100 εκ. σε ύψος και τα φύλλα είναι παχιά και σαρκώδη, πράσινα προς το πράσινο-γκρι, με ορισμένες ποικιλίες να εμφανίζουν λευκά στίγματα στις επιφάνειες των φύλλων. Το περίγραμμα των φύλλων έχει μικρά λευκά αγκάθια. Βγάζει άνθη το καλοκαίρι, τα οποία κρέμονται από ένα και μόνο βλαστό που φτάνει τα 90 εκ. σε ύψος. Τα άνθη έχουν σωληνοειδή μορφή, με κίτρινη στεφάνη που φτάνει γύρω στα 2 έως 3 εκ. Η Νεφερτίτη έκανε καθημερινά μπάνια με το χυμό της, η Κλεοπάτρα τη χρησιμοποιούσε σε όλες τις λοσιόν της και ο Μέγας Αλέξανδρος οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία για να κατακτήσει το νησί Σοκρότα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για την ίαση των πληγών των στρατιωτών του.
Γνωστή και ως «φυτό της αθανασίας», αγαπημένη της Ιατρικής και της κοσμετολογίας, η αλόη είναι στην πραγματικότητα το θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα. Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το φυτό που διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.
Αν και η Δύση ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης τα τελευταία χρόνια, είναι ήδη γνωστό ότι το καταπληκτικό αυτό φυτό μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις — πολλές από τις οποίες δερματικές — ενώ βρίσκεται ακόμη στα ερευνητικά εργαστήρια, με τους ειδικούς να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες θαυματουργές εφαρμογές της. Ο χυμός της, αραιωμένος σε νερό ή γάλα, δημιουργεί ένα τονωτικό και δυναμωτικό ποτό. Επίσης, τα συστατικά της δυναμώνουν το ήπαρ, βοηθούν την πέψη, αναζωογονούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πρόσφατες μελέτες μιλούν και για την ικανότητα αντιμετώπισης μορφών καρκίνου, διαβήτη και ηπατίτιδας.

Η θαυμαστή "ταυτότητα" της Αλόης
Η επιστήμη έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 150 ενεργά συστατικά στην αλόη, ενώ νέες έρευνες διεξάγονται με σκοπό να αποκαλύψουν όλα τα μυστικά της.
Βιταμίνες: Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως Α, Ο και Ε, περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, Β1, Β2, Β3, Β6, ενώ είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12.
Μέταλλα: Ασβέστιο, ποτάσιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, νάτριο, κάλιο, χρώμιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο.
Ένζυμα: Αρκετούς τύπους, μεταξύ των οποίων και τη βραδυκινάση, με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς. Επίσης, οξειδάση, καταλάση, αμυλάση, κελλουλάση, λιπάση, αλανινάση, φωσφατάση, κρεατινική φωσφοκινάση, υδρογονάση.
Αμινοξέα: Λυσίνη, θρεονίνη, βαλίνη, μεθιονίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη, θρυπτοφάνη, αργινίνη, ασπαραγινικό οξύ, σερίνη, γλουταμινικό οξύ, γλυκίνη, αλανίνη, τυροσίνη, ιστιδίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη, κυστίνη, λευκίνη.
Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες: Αραβινόζη, γαλακτόζη, γλυκόζη, μαννόζη, ραμνόζη, ξυλόζη, γλουκορονικό οξύ, γαλακτουρονικό οξύ, κυτταρίνη.
Στερόλες: Καμπεστερόλη, λουπεόλη, βήτα - σιτοστερόλη.
Επίσης: Μηλικό Οξύ, λιγνίνη, σαπογενίνη, Β- καροτίνη, χολίνη.

Η Αλόη στην ομορφιά
Ενυδάτωση: Η πλούσια περιεκτικότητα της σε βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία δεν είναι το «μόνο» της πλεονέκτημα. Τα ενεργά συστατικά της μεταφέρουν τα θρεπτικά στοιχεία στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος, ενώ τα πολυσακχαρίδια που περιέχει δημιουργούν πλέγμα, αποτρέποντας την απώλεια της φυσικής υγρασίας.
Αντιγήρανση: Περιέχοντας μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, η αλόη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα, έρευνες απέδειξαν ότι δρα στα κύτταρα βελτιώνοντας την κατάσταση ιούς και ότι προκαλεί επιτάχυνση της παραγωγής του κολλαγόνου, περιορίζοντας τις ρυτίδες, βοηθώντας το δέρμα να αναγεννηθεί.
Ακμή - λιπαρότητα: Η συστηματική της χρήση στο ακνεϊκό δέρμα εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα, αφού όχι μόνο θεραπεύει το πρόβλημα αλλά και το προλαμβάνει, καθαρίζοντας τους πόρους και ρυθμίζοντας το σμήγμα. Κάτι που την κάνει ιδανική και για τα λιπαρά ή μικτά δέρματα.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση συνδυάζεται με την ιδιότητα της να αυξάνει την ενεργοποίηση του οξυγόνου στο δέρμα, δυναμώνοντας τους ιστούς και προλαμβάνοντας δερματικές βλάβες.
Αντιηλιακή προστασία: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στη σύνθεση της προλαμβάνουν τη φωτογήρανση. Από την άλλη, οι καταπραϋντικές και επουλωτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από αιώνες. Ανακουφίζει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο, αλλά και αντιμετωπίζει τα εγκαύματα.
Σημάδια: Βοηθώντας με τα ενεργά συστατικά της στην ανάπλαση των ιστών, η αλόη απαλύνει τα μικρά σημάδια από ουλές, κοψίματα και πληγές.  

Τι πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε κάποιο σκεύασμα αλόης
Πολλές είναι οι εταιρείες που στις ημέρες μας επεξεργάζονται την Αλόη Βέρα και την προσθέτουν στα προϊόντα τους! 
Το σημαντικό όμως εδώ είναι να τονίσουμε, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι επεξεργασίας της Αλόης Βέρα, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μην είναι το ίδιο με το αρχικό.
Ο μοναδικός τρόπος που πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε η Αλόη Βέρα να μην υποστεί μεγάλη επεξεργασία και να μην καταστραφούν τα σημαντικά συστατικά της, είναι ο ακόλουθος:
  1. Κόβονται τα κατώτερα φύλλα της Αλόης Βέρα, ηλικίας 18 μηνών τουλάχιστον. 
  2. Μένουν στον ήλιο έτσι ώστε να επουλωθεί η τομή του φύλλου και να παραμείνει το τζελ (Gel) στο εσωτερικό του φύλλου. (Το ίδιο το φυτό αυτοθεραπεύεται).
  3. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζεται το φύλλο και παραμένει το εσωτερικό, του οποίου η σύσταση είναι σαν τζελ. Αυτό στύβεται προσεκτικά και εμφιαλώνεται. ΜΟΝΟ μ' αυτή τη διαδικασία υπάρχει εγγύηση απόλυτης καθαρότητας. 
  4. Η βασική αρχή που πρέπει να υπάρχει ώστε να υπάρχει εγγύηση απόλυτης καθαρότητας, είναι: "όλα με προσοχή και φροντίδα, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή".
Τι να προσέχετε
  • Όταν η αλόη χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή. Το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο. Από την άλλη, η κατανάλωση αλόης από το στόμα θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.
  • Οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη της.
  • Η αλόη μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.
  •  Για εσωτερική χρήση, προτιμάτε πάντα τυποποιημένα προϊόντα αλόης. 
  • Αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε αλόη για καλλυντική χρήση, μη ζητάτε από τα φαρμακεία απλώς «αλόη», αλλά συγκεκριμένα λευκό χυμό αλόης, που δεν βάφει την επιδερμίδα.

Πηγές:
Υγεία,Ομορφιά & Ευεξία
vita.gr
fytognoseis
Herbal Creations

12 σχόλια:

  1. πολυ χρησιμες και ενδιαφερουσες οι πληροφοριες σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ -AQUA,ALOE BARBARESIS LEAF JUISE,GLYCERIN,CARBONER,SODIUM HYDROXIDE.....ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΤΖΕΛ?ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ Η ΝΑ ΨΑΞΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Προσπάθησε να βρεις όσο το δυνατός 100% χυμό αλόης, όσο λιγότερα περιέχει τόσο καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. DIA8ESH. FYTON ALOHS, FRESKOY TZEL KAI XYMOY ALOHS.
      PLHR, 6951300595

      Διαγραφή
  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θελω να παρασκευασω μια κρεμα προσωπου με αλοη και στα συστατικα περιεχει τζελ αλοης. μπορω να χρησιμοποιησω αυτουσιο το τζελαπο τον κηπο μ η εννοει το επεξεργασμενο? μηπως αλλαζει το τελικο αποτελεσμα? ευχαριστω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τζελ αλόης από το κήπο σου. Για αρχή κάνε μια μικρή ποσότητα κρέμας αρχή και δες πως συμπεριφέρεται στο δέρμα σου.

      Διαγραφή
    2. την εφτιαξες την κρεμα;θα γθελα να φτιαξω και εγω απο την αλογ του κηπου μου!απλως συλλεγω το τζελ σε ενα βαζο η πρεπει να προσθεσω κατι;

      Διαγραφή
  5. στην διαρκεια εγκυμοσυνης επιτρπεται η χρηση κρεμας προσωπου απο αλοη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή