Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σπιτικό Ανθόνερο


Στο εμπόριο θα βρείτε συνήθως ανθόνερο από νερό μέσα στο οποίο έχουν προσθέσει κάποιο αιθέριο έλαιο. Το καλύτερο μέσο να παρασκευάσουμε ανθόνερο θα ήταν ένας αποστακτήρας.
Ο παρακάτω τρόπος παρασκευής ίσως σας φανεί πρωτόγονος, όμως είναι ένας πρακτικός τρόπος να αποκτήσετε ανθόνερο φτιαγμένο με αγνά υλικά.
Αν το φτιάξετε με άνθη νεραντζιάς θα εκπλαγείτε με το άρωμά του.

Υλικά:
  • Αποσταγμένο νερό
  • Άνθη από ένα λουλούδι ή φύλλα νεραντζιάς, λεμονιάς ή κάποιο άλλο αρωματικό βότανο
  • Πάγο από 2 λίτρα νερό
Σκεύη:
  • 1 ψηλή και μεγάλη κατσαρόλα
  • 1 τρίποδα (χύτρας)
  • 1 τρυπητό καλαθάκι (χύτρας)
  • 1 μέτριο πυρέξ ή ένα ανοξείδωτο μπολ με πλατύ στόμιο
  • 1 μεγάλο μεταλλικό μπολ που θα εφάπτεται καλά στην κατσαρόλα (το χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τον πάγο). Αν δεν υπάρχει τέτοιο μπολ, αναστρέφουμε το καπάκι της κατσαρόλας (το οποίο θα πρέπει να είναι πομπέ), πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε πάγο( βάζουμε στην κατάψυξη από 2-4 έως πλατειά- ρηχά σκεύη με νερό να καταψυχτούν. Όχι παγάκια γιατί λιώνουν εύκολα). Προσθέτουμε τον  πρώτο πάγο από τα σκεύη, μόλις λιώσει αυτός  αδειάζουμε το νερό γρήγορα και το αποθετούμε  το δεύτερο κ.ο.κ. Το καπάκι πρέπει να παραμένει πάντοτε παγωμένο.

Παρασκευή:
Τοποθετούμε μέσα στη κατσαρόλα σαν βάση τον τρίποδα και προσθέτουμε  αποσταγμένο νερό  τόσο όσο να μην τον σκεπάζει.
Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω του το  τρυπητό καλαθάκι, στο κέντρο του οποίου βάζουμε μια κούπα πυρέξ ή ένα ανοξείδωτο μπολ στο οποίο θα συλλεχτεί τελικά το ανθόνερο.
Γύρω από το μπολ τοποθετούμε τα άνθη (όσα περισσότερα μπορείτε).
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με ένα πομπέ καπάκι ανεστραμμένο, όπου εκεί θα τοποθετήσουμε τον πάγο τμηματικά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την εστία (η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι δυνατή  για να μη καταστρέψει τα συστατικά των ανθέων).
Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν από τον βρασμό, θα περνούν από τα άνθη αποσπώντας όλες τις πολύτιμες και αρωματικές ουσίες τους. Έρχονται  σε επαφή με τη κρύα επιφάνεια όπου έχει τοποθετηθεί ο πάγος, υγροποιούνται και δίνουν το αρωματικό ανθόνερο.
Αφού λιώσει ο πάγος αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία και παίρνουμε το πυρέξ - μπολ με το ανθόνερο, το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι ( αποστειρωμένο με βραστό νερό και οινόπνευμα) και τέλος το τοποθετούμε στο ψυγείο.

2 σχόλια: