Εκχύλισμα είναι το υγρό
παρασκεύασμα που προκύπτει αν βυθίσουμε σε νερό ή φυτικό έλαιο
τεμαχισμένα μέρη ενός φυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Έτσι έχουμε
εκχύλισμα σκόρδου, τσουκνίδας, βασιλικού, βαλσαμέλαιο, καροτέλαιο, γιασεμιού, ροδέλαιο κτλ.
Χρησιμοποιούνται σε συνταγές ομοφιάς, σαπούνια και πολλά από αυτά στη μαγειρική.
Παρασκευή:
Σε ένα σκεύος βάζουμε τα αποξηραμένα
βότανα και τα καλύπτουμε με φυτικό λάδι (ελαιόλαδο, σιτέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο κτλ).
Το αφήνουμε το σε ζεστό και φωτεινό
μέρος για περίπου 40 μέρες, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά.
Μετά
σουρώνουμε το λάδι σε αποστειρωμένο σκεύος (το βράζουμε και το
σκουπίζουμε).
Για καλύτερη συντήρηση προσθέτουμε 1-2 κάψουλες
βιταμίνης Ε και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό και σκοτεινό
μέρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου