Σελίδες

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η φωτογραφία μου
Γεια σας, Ασχολήθηκα με φυτικά καλλυντικά πριν μια 20ετία, γιατί παρουσίαζα αλλεργία σε πολλές κρέμες του εμπορίου. Ξεκίνησα με φυτικά λάδια και αιθέρια και με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκα και σε άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι απλά και τα αναγκαίως απαραίτητα. ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥMΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. Η χρήση αιθέριων ελαίων και βοτάνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα να γίνεται ένα τεστ ευαισθησίας, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά αλλιώς. Φιλάκια πολλά

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Λάδι λεβάντας

Κάνοντας μια βόλτα στην λαϊκή βρήκα φυτό λεβάντα. Δεν  μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και πήρα μια γλάστρα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας είναι αναρίθμητες και αυτό εν μέρει οφείλεται, στην ιδιαίτερα σύνθετη χημική σύσταση του αιθέριου ελαίου της, που περιέχει περισσότερα από 40 συστατικά.
Η λεβάντα έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αρωματικές, ενυδατικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Τη λεβάντα την χρησιμοποιούσαν στο λουτρό τους οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι και με αυτή έφτιαχναν αρωματικά σαπούνια κ.α.

Υλικά
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • Φύλλα φρέσκιας λεβάντας

Παρασκευή
Κόφτε φύλλα λεβάντας τόσα, όσα χωρούν σε ένα βαζάκι των 250 ml. Κατόπιν πλύντε τα και στεγνώστε τα.
Αποστειρώστε ένα βάζο με καυτό νερό και μετά με λίγο οινόπνευμα. Βάλτε τα φύλλα της λεβάντας μέσα και καλύψτε τα με το λάδι.
Αφήστε το βαζάκι σε ζεστό και φωτεινό μέρος για 40 ημέρες ή βάλτε το πάνω στο καλοριφέρ για ένα μήνα. Αν δεν σας κάνει καμιά από της παραπάνω λύσεις, βάλτε το σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 –4 ώρες.
Στο τέλος σουρώστε το μείγμα. Βάλτε τα φύλλα σε ένα τούλι κάνοντας ένα πουγκί και στραγγίστε τα καλά πιέζοντας με καθαρά χέρια.

Συμβουλή
Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένη λεβάντα, οι αναλογίες θα είναι 1 προς 4, δηλ ένα μέρος φυτό, 4 μέρη λάδι.

5 σχόλια:

  1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και αποξηραμένη λεβάντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Και φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποξηραμένη λεβάντα.
    Αν θες να το αφήσεις στον ήλιο ή στο καλοριφέρ, θα το αφήσεις 2 μήνες και στο τέλος του πρώτου μήνα θα βγάλεις το φυτό που είχες βαπτίσει στο λάδι και θα προσθέσεις νέο.
    Αν χρησιμοποιήσεις το μπέν-μαρί αφού το αφήσεις για 4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και κρυώσει, θα βγάλεις το φυτό και θα προσθέσεις και εδώ καινούργιο αφήνοντας το πάλι για 4 ώρες στο μπεν-μαρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική καλησπέρα ! Εχω φτιάξει το λάδι λεβάντας ακολουθώντας τη συνταγή σου και εγινε πολύ ωραίο πραγματικά. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω στην κατασκευή σαπουνιού ( απλή συνταγη με έλαιο και καυστική σόδα ) αντι για απλό ελαιόλαδο. Ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή